tisdag 5 april 2016

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö...

Kim Novak

Kapitel 1-2

Eriks mamma är cancersjuk och döende. Skolterminen är snart slut och under sommarlovet ska Erik bo I ett sommarhus vid Genesarets sjö. Det är Erik, Edmund, Eriks bror Henry och Henrys flickvän som skall bo där.

Eriks pappa säger att det kommer att bli en tuff sommar. Mamman är sjuk och kommer förmodligen att dö. Därför tycker han att Erik ska ta med sig en kompis till sommarhuset, så han kan få lite tid för sig själv.

I skolan har det inte hänt så mycket för Erik. Han pratar med sina kompisar och gör lite olika saker. Men en dag när alla håller på att spela fotboll kommer en ny lärare körandes på moped. Alla killar på fotbollsplanen blev helt förstummade, de bara stod och stirrade. Det var till och med en som svimmade, så snygg var hon. De kallade henne för Kim Novak, efter en jättesnygg filmstjärna. Killarna blev nästan kära i henne.


Kapitel 3

en lång räkel – en lång och smal

jobba freelance – man jobbar som egen företagare och gör jobb åt andra uppdragsgivare.

hanka sig fram – släpa sig fram

sörplande – dricka hörbart

sejour – vistelse, besök

andäktig tyst – vördnadsfull tyst

dubbelspel – bedrägeri, falskhet

marionettdocka – om när är någons marionettdocka så styr den över den.

Kapitel 4

gänga - ha sex med
krossexamination - att någon förhörs utav båda parterna i en diskussion
tjyvtjockt - illamående
ögonfägnare - något vackert, fint att titta på
givande – lönsam
moraklocka – golvur tillverkar i Mora
sorgdräkt - sorg
järnkätting – grov järnkedja
puckstång – en glass
existentiellt – som rör människors existens

Kapitel 5

Jag tror att Henry och Kim Novak kommer att bli ihop. De följer med Erik och Edmund till Genesaret. Där börjar Henry och hon bråka. Hon kommer senare bli mördad och Henry blir misstänkt för mordet. Erik och Edmund kommer då att försöka leta reda på mördaren.

kapitel 6

Jag ska gestalta Henry. I boken beskrivs han som snygg och lång. Han har en lite nonchalant och cool stil. Hans pappa säger att han hankar sig fram. Även om har problem så klarar han sig alltid. Han har också ett rikt kärleksliv och verkar inte ha problem med tjejer. Som sagt är han snygg och har bra självförtroende. Det gillar många tjejer. Han jobbar som en freelancer. Hans klädstil tror jag är lite ”cool” också. Med det menar jag uppknäppt skjorta, kanske inte helt rena kläder. Om man ska göra en jämförelse skulle jag säga att den likar surfklädstilen (inte våtdräkt och badbyxor).

I boken verkar det som han har en ganska hög status och många har respekt för honom, speciellt Erik.

Något som han gör väldigt mycket är att röka. Nästan hela tiden för att vara exakt.


Kapitel 7

Låtarna tyckte jag lät som countrylåtar. Jag vet inte ifall country var populärt på den tiden eller om musiken lät så förr.

Jag tyckte låtarna var ganska bra, men Cottonfields var den bästa.

Låtar idag har mer elektriska ljud. Ljud som är gjorda i datorn eller på en synt. En annan sak jag tyckte var olikt från dagens låtar var ljudkvalitén. Jämför man det med dagens låtar har den förbättrats drastiskt.

En typisk låt idag är Waiting for Love med Avicci. Låtarna i boken och typiska låtar idag är uppbyggda på ungefär samma sätt. De innehåller intro, vers, refräng osv…
Något annat jag märkte med låtarna från boken var att de innehöll något stick, ett mellanspel utan sång som skiljer sig lite från låten. Det finns med i de flesta låtarna idag också.

forts…
Svåra ord:
ojuste:                                oschysst, otillåten
modulerade:                     variera, växla
praktarsel:                         En person som gör dåliga saker
tillhåll:                                vistelseort, gömställe
kompromiss:                     balansera för och nackdelar
drällde:                              driva omkring
återhållen:                         behärskad, tillbakahållen
råaste:                                grymmaste, hjärttlöst
bollade:                              När man passar över något
sekundanter:                    medhjälpare                                                               


Kapitel 8

Jag valde låten Himmeln är oskyldigt blå för jag förknippar den med sommar och starka känslor. I boken är det sommar och Erik och Edmund brukar vara ute. De hittar på en massa olika saker som att prata om livet, leka och hitta på hyss. Att de pratar om livet tycker jag passar med låten för den är känslosam. När de leker och hittar på hyss gör de mest oskyldiga saker som att snatta tuggummi från en automat och sno lite plankor. De försöker bara ha lite kul på ett oskyldigt sätt, och det tycker jag passar in när de sjunger ”Himmeln är oskyldigt blå”


Kapitel 9

Jag tyckte stycket var intressant när Edmund frågar Erik om han var vaken på natten. De startar en konversation och till slut säger Edmund att Henry höll på med en tjej den natten. Det jag tyckte var intressant var hur Erik reagerade. Han låtsades inte bry sig även fast han var väldigt nyfiken. Efter att Erik hade svarat Edmund blev stämningen också lite obekväm. Jag tror de visste att båda två var nyfikna på att få reda på vem kvinnan var.

Varför Erik reagerade på det här sättet tror jag är för han vill spela cool. Som att säga att det inte är något konstigt med att ha tjejer hemma lite när som helst.



Henry: cool, glidare och förebild

Kim Novak: ursnygg, populär och

Edmund: Filosof, vis och sympatisk


Kapitel 11

 


Det här är en bild på någon som är ute på äventyr och håller på att upptäcka världen. Det är precis vad Erik och Edmund gör den här sommaren. De upptäcker nya saker varje dag och märker vad livet har att erbjuda.

Kapitel 12

Ja, denna bok är verklighetstrogen enligt mig. Ingenting i boken är övernaturligt utan skulle kunna hända. Dessutom är det en verklighetsbaserad historia.

Kapitel 13

I rörelse
Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast.  På ställen, där man sover blott en gång, blir sömnen trygg och drömmen full av sång. 

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.


Denna dikt tycker jag passar in bra med vad Erik och Edmund håller på med i boken. De är ofta ute på äventyr för att upptäcka nya saker.


Kapitel 14

Erik tar med sig:
1.     en bok/serietidning för han gillar att läsa,
2.     sin egengjorda serietidning för att göra klart den,
3.     kritor för att måla serierutorna i den,
4.     en bandspelare så han kan lyssna på musik
5.     ett fiskespö så han kan fånga mat


Kapitel 15

Tempusformer
Presens
Preteritum
Perfekt
Pluskvamperfekt
Futurum


hitta
hittade
hittat
hade hittat
ska hitta

startar
startade
startat
hade startat
ska starta

se
såg
sett
hade sett
ska se


Kapitel 16

Jag är inte helt säker på vem som är mördaren. De två personerna man kan tänka sig att det ska vara är antingen Ewa, Henry eller Edmund. I boken kommer det fram lite olika ledtrådar som lutar mot att det är Edmund som är mördaren men tänker man efter så verkar det ganska långsökt att just Edmund skulle ha mördat Berra. Att det var Henry som mördat honom skulle nog ha varit lite för enkelt att lista ut. Min gissning är att det är Ewa som är mördaren.


Kapitel 17

omsvep:       undanflykt
huruvida:     om, ifall
gneta:           vara småaktig, spara
inträffar:      händer, sker
nonchalant: respektlös, arrogant



Kapitel 18

Det är ett ganska litet hus som är välskött. I trädgården växer blommorna och tegelfasaden är hel och ren. Inredning är gammaldags men mysig. Jag skulle säga att det var en traditionell svensk inredning. Rutiga gardiner, broderade tavlor på väggarna, ett litet kök med matbord i samma rum. Det är smakfullt inrett och allting matchar.


Kapitel 19

”Det är den senare bilen som får honom att tvärbromsa så att han nästan står på öronen i rullgräset. Eller det där som ligger bredvid bilen snarare. Vänster framdörr står öppen och alldeles nedanför de på marken ligger en människa på magen.”

Detta är när man upptäcker att Berra Albertsson blivit mördad. Det Fruktansvärda. Det Fruktansvärda har en stor betydelse i boken och spelar stor roll i utvecklingen av boken. Därför tycker jag det är en viktig händelse.


Kapitel 20

Verner Lindström är en polis som jobbar med mordet på Berra Albertsson. Han lyckas inte lista ut vem mördaren är men ensam på en öde ö har han mycket tid att jobba vidare på fallet.

1.     Papper och penna för att anteckna om mordet.
2.     Alla papper och utredningar på mordet så att han kan lösa fallet
3.     En radio som har batterier så han kan lyssna på nyheter och musik.
4.     Extra batterier till radion
5.     En flaska whiskey ifall han har tråkigt och vill dricka lite.



Kapitel 21

Händelsen när mordet på Berra sker.

Det är denna händelse som är Det Fruktansvärda. Mordet utfördes under en natt av en okänd person. Polisen gör en stor utredning på mordet utan framsteg. Den huvudmisstänkte är Henry men de lyckas aldrig fälla honom. Denna händelse ger stor påverkan på handlingen i boken.


Kapitel 22

I kapitel 22 berättas det om Eriks liv från att sommarlovet tar slut till att han är i trettio års ålder. Tidigare i boken har författaren skrivit om dag till dag för det mesta men i kapitel 22 är det som han drar upp farten ordentligt. t. ex skolåret efter sommarlovet sammanfattas på några få meningar. Det skrivs om viktiga händelser i hans liv och lite om vad de olika personerna gör.

Efter Eriks mammas död flyttar han och hans pappa till en ny stad. Erik slutför sina studier och får jobb som lärare i filosofi och historia. Han hade och träffat en Ellinor. De fick tre barn tillsammans. Lite senare i hans liv träffar han på sin kärlek från barndomen, Ewa Klaudis och tvekar inte en sekund på att vara otrogen. Så småningom lämnar han Elinor för att vara ihop med Ewa och efter ett tag flyttar de ihop.


Kapitel 23

preskribera                       förklara ogiltig, avskriva
memoarer                         minnen från sitt liv
otium                                 ro, vila
pastill                                 liten karamell, halstablett
motiv                                  drivkraft
vittne                                 betraktare, åskådare
baneman                           mördare
konstatera                         fastställa, påstå
slump                                 tillfällighet
indikationer                      antydan


Kapitel 24

Vad är meningen med livet?

Han är mycket för filosofi så det är en passande fråga enligt mig



Bokrecension

Titel: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

Författare: Håkan Nesser

Handling:
Det är sommar i Närke på 60-talet. Erik ska spendera sommarlovet i en sommarstuga i Genesaret. Han är där med sin kompis Edmund och Henry som är Eriks bror. Innan sommarlovet träffar Erik på den mest vackra kvinnan han någonsin sett, Ewa Kaludis och blir snabbt förälskad. När sommarlovet börjar flyttar killarna ut till Genesaret. Där hittar Erik och Edmund på en massa roliga och spännande saker. De cyklar, är ute och ror, går på fest och mycket mer. Allting tyder på att det är en höjdarsommar tills Det Fruktansvärda inträffar. Berra Albertsson, Ewa Kaludis kille blir mördad och polisen försöker få tag på mördaren…

Gestaltning av Erik:
Erik är en kille som filosoferar mycket i olika frågor. Ofta om livet och händelser i hans liv. Han läser mycket böcker och serietidningar.  Han verkar rätt så intelligent och har bra förståelse för världen runt omkring honom.

Mot sina medmänniskor är han snäll och omtänksam. I skolan har han gott om kompisar som verkar tycka han är schysst. Edmund och han går väldigt bra ihop och blir tajta under sommaren. Edmund är lätt att umgås med tycker Erik. Han är sympatisk och förstående.

Han klädstil är inget speciellt och inget konstigt. Han har en vanlig stil helt enkelt. t. ex T-shirt och jeans eller någon skjorta.


Miljön i boken:
Boken utspelar sig i Närke på 60-talet. Den största delen av historien utspelar sig på Eriks sommarställe Genesaret. Det ligger en bit bort ifrån staden. Huset är ganska slitet och ruckligt med två våningar. Det finns en sjö näst intill huset som brukar kallas Genesarets sjö. Runt om Genesaret finns ett litet samhälle med en affär, en kiosk och andra små ställen.


Budskapet med boken:
Jag tror att budskapet var att förmedla hur det var att växa upp som ung kille på 60-talet.


Liknande böcker:
Jag personligen har inte varit med om en sådan här händelse eller läst någon bok.


Citat från boken:

-Det är som det är

Detta är en fras Erik har lärt sig från sin pappa. Erik och hans pappa brukar sig av det ganska mycket. ”Det är som det är” betyder att man ska ta saker och ting för vad det är och inte hålla gnälla eller vara ledsen över det. T. ex om någon frågar Erik om hans sjuka mamma brukar han svara: ”Det är som det är”.


Bild och bildtext:


Detta är en bild på när Erik och Edmund är på måsskitön.


Omdöme:


Jag ger boken 4 av 5 i betyg. Jag tyckte att boken var bra för den var spännande och man brydde sig om karaktärerna. Det gjorde att jag ville fortsätta läsa. Jag gillade också författarens språk och sätt att skriva. Det som hindrade boken från att få full pott var att jag tyckte den var lite långtråkig i början. Det kan ha berott på att jag inte läste så ofta i början av boken, jag kom aldrig riktigt in i den. Men när jag började läsa mer och mer blev den bättre och mer spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar